Kdaj je najustreznejša izbira sanitarne toplotne črpalke

Vemo, da so toplotne črpalke vse bolj priljubljene sodobne naprave, saj prinašajo številne prednosti. Na voljo pa so različne vrste toplotnih črpalk. Tokrat v ospredje postavljamo sanitarno toplotno črpalko. Zaupali vam bomo, kdaj je izbira takšne naprave najbolj ustrezna.

Segrevanje sanitarne vode je poleg ogrevanja objekta zagotovo drugi največji strošek v proračunu  vsake družine. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je segrevanja sanitarne vode s pomočjo toplotne črpalke dokazano najbolj ekonomična rešitev.

6 ključnih razlogov za izbiro sanitarne toplotne črpalke

Z izbiro sanitarne toplotne črpalke dobro poskrbimo za kar precejšen prihranek – tudi do več kot štirikrat. Poleg tega takšna naprava pomeni za okolje enega od najbolj prijaznih načinov segrevanja. Zagotavlja namreč občutno zmanjšanje emisije ogljikovega dioksida – tudi do 63 %.

Vračilna doba za takšno investicijo je približno 6 do 7 let. Poleg segrevanja sanitarne vode pa z izbiro toplotne črpalke dobro poskrbimo še za brezplačno pohlajevanje klet oziroma določenih manjših prostorov. V primerjavi s sončnimi kolektorji je investicija v sanitarno toplotno črpalko dvakrat manjša. Kljub temu nam je omogočena voda skozi celo leto. Ključna prednost tovrstnih naprav je tudi ta, da nimamo prav nobenih težav z namestitvijo, prav tako niti z vzdrževanjem.

Še druge vrste toplotnih črpalk

Če na kratko podrobneje definiramo, kaj so toplotne črpalke na sploh, lahko rečemo, da so to agregati, ki s pomočjo elektrike črpajo toplotno energijo iz toplotnega vira v ogrevani sistem. To se dogaja v zaprtem tokokrogu.

Na sploh so toplotne črpalke odlična izbira za vse novogradnje,  dobrodošle so tudi za sanirane objekte oziroma ob menjavi ogrevalnega sistema. So idealna izbira za talno ogrevanja, ker delujejo na principu nizkotemperaturnega ogrevanja. Po drugi strani pa takšne naprave lahko priključimo tudi na nizko temperaturne radiatorje.

Sicer pa na splošno toplotne črpalke delimo na toplotne črpalke zrak voda/voda voda/zemlja voda. Ne nazadnje so znane tudi hibridne črpalke.