Na vsakih nekaj mesecev me čaka čiščenje zobnega kamna na enem zobu

Ponovno moram na čiščenje zobnega kamna in to samo zaradi enega zoba. Res mi ni jasno, zakaj se mi samo na enem zobu nabere zobni kamen, kljub temu da temeljito čistim zobe, jih nitkam in vse, kar je treba delati za čiste zobe. Pa še sprednji zob je to, tako, da mi je že manj jasno, zakaj mi tako nagaja.


Res se mi, ne da na vsakih par mesece na tisto neprijetno brušenje, ki ga vsebuje čiščenje zobnega kamna in zaradi česar me potem boli še dlesen. Ampak, kaj naj? Kljub temu da je zoprno, imam pa vsaj rešitev, da se mi še kaj hujšega ne zgodi. Zobozdravnica mi je namreč razložila, da če je na zobu preveč zobnega kamna, potem se del med zobom in dlesnijo slabše očisti, hrana tam ostaja in prihaja do vnetij. Zlasti če si jih premalo nitkam. In res se mi je dogajal, ko sem kdaj več dni skupaj si pozabila očistiti zobe z nitko, da mi je potem izpod dlesni tega zoba krvavela. Takrat sem se res ustrašila, da je kaj hujšega narobe, ampak me je na srečo zobozdravnica o tem malo bolje poučila in sedaj, ko redno hodim na čiščenje zobnega kamna, teh težav nimam več. No, vsaj zaradi tega, je tisto brušenje zob vredno vsega trpljenja. Bolj čisti zobje, bolj zdravi zobje in dlesni ter nič krvavenja. To je zelo veliko. Škoda edino, ker tega ne morem storiti sama doma. Bi si vsaj prihranila čas in denar za kaj drugega. Ampak takšno je življenje.

No sicer krvavenje nikoli ni popolnoma izključeno iz tega dela. Kljub temu da skrbim za čistost zoba, pa mi seveda vedno dlesen krvavi po tem, ko grem na to čiščenje. Danes me je dočakal zopet ta dan. Že med samim čiščenjem zobnega kamna, mi je dlesen seveda zaradi posega malce krvavela in sedaj je rahlo razbolena, ampak vem, da bo tudi to do večera pozdravljeno.