Vitamin C je še posebej dobrodošel za kadilce, nosečnice in športnike

Za vitamin C je na sploh znano, da se ga lahko največ pridobi s pomočjo uživanja sveže, ustrezno skladiščene ter lokalno pridelane zelenjave in sadja. Še posebej velike potrebe po tej vrsti vitamina imajo kadilci, nosečnice, ne nazadnje tudi vse tiste osebe, ki se nekoliko bolj intenzivno ukvarjajo s športom.

Sicer pa je vitamin C poznan kot L-askorbinska kislina ter askorbat. Naše telo vitamina C ni sposobno izdelovati samo, zato ga moramo pridobivati s pomočjo prehrane. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant – samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi vitamini, na primer vitaminom E. V takšni vlogi naše telo lahko odlično ščiti pred prostimi radikali.

Znaki za pomanjkanje vitamina C

Če v našem telesu vitamin C ni prisoten v dovolj veliki meri, se lahko pojavijo tipični znaki. Lahko se na primer pojavi skorbut. Zanj so značilne otečene, boleče in krvaveče dlesni, izčrpanost in ne nazadnje tudi slabo celjenje ran.

Če je dnevni vnos C vitamina dlje časa premajhen, potem lahko pride tudi do poslabšanje delovanja imunskega sistema. Večja pa je tudi možnost za razvoj bolezni srca.

Absorbcija vitamina C in njegovo predoziranje

Absorbcija za vitamin C poteka v tankem črevesu. Skoraj v celoti se absorbirajo manjši odmerki vitamina. Pri večjih odmerkih pa se ga absorbira manj kot petina. V telo se vitamin C absorbira v manj kot treh urah. Najvišje vrednosti tovrstnega vitamina v telesu lahko na primer najdemo v belih krvničkah, hipofizi, možganih pa tudi v nadledvični žlezi.

Presežki vitamina C se praviloma izločajo z urinom. Če so odmerki tega vitamina večji od 2000 mg, to lahko povzroča draženje želodca in črevesja. Prav tako to lahko povzroča tudi ledvične kamne, ne nazadnje pa to moti tudi status bakra v telesu.

Na sploh velja, da naj bi odrasli ter otroci nad 13 let na dan zaužili najmanj 100 mg vitamina C.